[Studiu de caz - IQads] Incendiu la depozit – O simulare de criza realizata de Lighthouse PR la EGGER Romania
Intr-o perioada de crize multiple si, mai ales, in domeniile cu provocari reputationale implicite, cum este industria lemnului din Romania, pregatirea organizatiei pentru situatii-limita este obligatorie. Aceasta face diferenta dintre o companie care esueaza intr-o criza si una care depaseste momentul critic cu succes. Continuitatea businessului depinde, in masura covarsitoare, de constientizarea si angajamentul leadership-ului in managementul integrat de criza. Iar aici, exercitiile de simulare a unei situatii-limita identifica zonele cu probleme si, mai ales, rolul comunicarii, pe toate palierele ei.
NEVOIA
Operatiunile Grupului austriac EGGER in Romania au inceput in 2008, prin demararea productiei de PAL la fabrica din Radauti, judetul Suceava. Activitatea companiei s-a extins constant, prin construirea instalatiilor de adezivi si OSB, dar si a unei centrale de cogenerare pe biomasa. Una dintre componentele-cheie de business ale companiei este cresterea ponderii de utilizare sustenabila a lemnului ca resursa naturala si constientizarea responsabilitatii fata de mediu. Ca masura concreta, in Romania, EGGER dezvolta platforme de colectare a lemnului reciclabil pe teritoriul intregii tari, investitii de peste 80 de milioane de euro pana acum si care vor continua. In acest moment, exista cinci astfel de centre: doua in Bucuresti si cate unul in Brasov, Cluj si Arad.
La fabrica de la Radauti se primesc zilnic cantitati semnificative de lemn uzat, piese de mobilier, paleti, ambalaje de lemn, lemn din constructii si demolari. Aceste materiale sunt inflamabile, astfel ca masurile de Securitate la incendiu sunt extrem de stricte. Avand in vedere ca platforma de la Radauti integreaza si o instalatie de adezivi si o centrala de biomasa, rigorile de siguranta acopera toate riscurile operationale si de mediu.
Din perspectiva provocarilor reputationale insa, compania a identificat nevoia de a exersa rolurile desemnate in Manualul de Criza declinat la nivel de grup, dar si provocarile de comunicare cu partile interesate intr-o situatie-limita.
BRIEFUL
Realizarea unei simulari de criza care sa exerseze pregatirea pentru o situatie-limita, comunicarea sub presiune, in echipa si cu partile interesate, dar si familiarizarea cu Manualul de Criza EGGER.
PROVOCAREA
Documentarea extinsa, inclusiv cu privire la modul de organizare a platformei EGGER sau la operatiunile de intereventie rapida. Aceasta etapa este obligatorie pentru identificarea unui scenariu de criza REALIST, care sa transfere Echipa de Criza intr-o situatie cvasi-reala, probabila si convingatoare. Fiindca nimic nu e mai rau intr-o simulare de criza decat lipsa de implicare a echipei, fiindca scenariul este nerealist.